18/6/07

FINAL DE CURSunes llums indirectes deixen entreveure el que s'està preparant entre bambalines. les sabates repiquetegen, mig nervioses mig posant en pràctica algun pas après durant el curs. els pares parlen del final de la lliga del dia següent i subjecten les càmeres de fotos i videocàmeres que els van regalar el nadal passat la filla que han vingut a veure, les mares s'han passat hores a la perruqueria de la conxi -de fet hi han esmorzat xocolata amb xurros, hi han fet el vermut i mig dinat també- només per veure qui ostenta el millor pentinat, qui pot aclaparar més comentaris tipus "tu? del 49? no pot pas ser". els avis que han fet l'esforç de venir tenen seient preferent i es demanen en silenci com pot ser que el temps passi tan ràpid, quant fa que ells podien ballar de la mateixa manera que els seus nets i netes estan a punt de fer damunt l'escenari. els petits orbiten al voltant del sistema familiar, creant un camp gravitatori propi, normalment acompanyats d'algun oncle solter que de tant en tant es despenja del cosmos a la recerca d'algun planeta verge que conquistar.

i també hi som nosaltres, que us hem vingut a veure amb il.lusió, encara que no entenguem gaire res de ball, que ens sembla que cada pas que feu és perfecte i que cada torsió de la vostra mà està carregat d'energia i esperit.

durant l'any ens heu parlat de com us costava un pas determinat, de la mirada intransigent de la professora. ens heu anat desvetllant com anirieu vestides, que si el mocador creuat per aquí, que si quatre imperdibles per allà, que si uns volants de més i quins sostens em poso a sota que no transparentin. ens heu trucat tres hores abans explicant-nos els esdeveniments d'última hora, que el terra rellisca molt per les que feu flamenco i encara acabareu fent un espadat i que en canvi pels de dansa contemporània el terra no rellisca prou i s'han estat cremant els peus descalços durant tot l'assaig.

tota aquesta angoixa anticipatòria desapareix quan ens deixen a les fosques i us iluminen a vosaltres. recordo haver sentit el mateix els anys que vaig fer teatre: en aquell moment no hi ha nervis, és un estat d'excitació tal que totes les males estones s'esfumen i us quedeu a soles tu i la teva potència. balleu depressa, poseïdes pels contagiosos ànims del públic (aquí uns amics, aquí un xicot). esteu en estat de gràcia, la cara us llueix, les flors del vostre cabell fan olor tot i ser de plàstic i algunes de les àvies han de recòrrer als kleenex d'urgència dins el bolso al costat de la medicació pel colesterol i el mocador empapat de colònia. balleu amb més gent damunt l'escenari però els altres no ens impoten. dels altres, que se'n preocupin els demés. somrigueu, us deixeu anar, la mirada fixa, els cabells en perfecte desordre. tan ràpid com heu començat feu el darrer taconeig i les mans exploten les unes contra les altres.

us esperem a baix i segueu amb nosaltres. us fem petons. us fem abraçades. ens pregunteu que què tal ho heu fet. possiblement no us ho vaig poder dir llavors però vau estar inmenses, les dues. com el pare de la càmera, la mare estupenda, l'avi taquicàrdic, el nét hiperactiu o l'oncle verd, durant set minuts em vaig oblidar de mi mateix i em vaig sentir orgullòs de vosaltres.

14 comentarios:

Anónimo dijo...

Gràcies. I gràcies per ser-hi, dissabte i sempre.

T'estimo.

Rrrrrrrr.

Antoni dijo...

jejeje, quins bons moments que quedaràn per sempre impressos a les nostres retines i dels que tornarem a parlar i recordar sent avis.

Montse dijo...

Des del meu analfabetisme bloggil volia deixar-te un missatge i no sabia on...

M'he connectat un moment a la feina per desenxufar les neurones i... tan punt m'ha obert la plana m'ha sonat a tota castanya una cançoneta.. CASI EM MORO DE VERGONYA!!! M'HA ENTRAT UNA ONA DE CALOR MENOPÀUSICA BRUTAL...

Aixó s'avisa!

àlex dijo...

rrrrrrr: tu també hi has estat sempre, aquí i des de bolivia, dormint sense posar-nos sexuals i ballant fins les tantes de la matinada un diumenge encara que jo el dilluns treballés a les 9 del matí. dinem dimecres. smuaks

antoni: moltes vegades he pensat que la nostra tercera edat no serà com la dels nostres avis. estic segur que bona part dels avis que hi havia al festival mai haurien pogut rebre classes de ball de la mateixa forma que nosaltres avui si podem. els temps...

montse: jajajajj, que bé que em senta que et passis per aquí. t'imagino al teu despatx, tota estupenda, caiguent la montura de les teves ulleres quan ha sonat la música. ara que ja estàs avisada espero que et passi més sovint. petons.

yunzapito dijo...

uy... este tendré que esperar a que Anónimo, o YNSHil me lo traduzcan... bueno, voy a intentarlo a ver si lo entiendo

Anónimo dijo...

unas luces indirectas dejan entrever lo que se prepara entre bambalinas. los zapatos repiquetean, medio nerviosos medio poniendo en práctica algun paso aprendido durante el curso. los padres hablan del final de la liga del día siguiente y sujetan las cámaras de fotos y videocámaras que les regalaron la navidad anterior la hija que han venido a ver, las madres han pasado horas en la peluquería de la conchi -de hecho han desayunado allí, chocolate con churros, han hecho el vermut y han medio almorzado también- sólo para ver quién ostenta el mejor peinado, quién puede acaparar más comentarios tipo "¿tú? ¿del 49? no puede ser". los abuelos que han hecho el esfuerzo de venir tienen asiento preferente y se preguntan en silencio como puede ser que el tiempo pase tan rápido, cuanto hace que ellos podían bailar de la misma forma en qué sus nietos y nietas estan a punto de hacerlo encima del escenario. los pequeños orbitan alrededor del sistema familiar, creando un campo gravitatorio propio, normalmente acompañados de algún tío soltero que de tanto en tanto se descuelga del cosmos en búsqueda de algun planeta virgen que conquistar.

y también estamos nosotros, que os hemos venido a ver con ilusión, aunque no entendamos casi nada de baile, que nos parece que cada paso que hacéis es perfecto y que cada torsión de vuestra mano está cargada de energía y espíritu.

durante el año nos habéis hablado de como os costaba un paso determinado, de la mirada intransigente de la profesora. nos habéis ido desvelando como iríais vestidas, que si el pañuelo cruzado por aquí, que si cuatro imperdibles por allá, que si unos volantes de más y qué sujetadores me pongo debajo que no transparenten. nos habéis llamado tres horas antes explicándonos los acontecimientos de última hora, que el suelo patina mucho para las que bailáis flamenco y aún terminaréis haciendo un "espagat" y que en cambio para los de danza contemporánea el suelo no patina suficientemente y se han estado quemando los pies descalzos durante todo el ensayo.

toda esta ansiedad anticipatoria desaparece cuando nos dejan a oscuras y os iluminan a vosotras. recuerdo haber sentido lo mismo los años en qué hice teatro: en aquel momento no hay nervios, es un estado de excitación tal que todos los malos ratos se esfuman y os quedais a solas tú y tu potencia. bailais deprisa, poseídas por los contagiosos ánimos del público (aquí unos amigos, aquí un novio). estais en estado de gracia, la cara os luce, las flores de vuestro pelo huelen incluso aunque sean de plástico y algunas abuelas tienen que recorrer a los kleenex de urgencia dentro del bolso al lado de la medicación para el colesterol y el pañuelo empapado de colonia. bailais con más gente encima del escenario pero los otros no nos importan. de los otros, que se preocupen los demás. sonreís, os dejais ir, la mirada fija, el pelo en perfecto desorden. tan rápido como habeis comenzado haceis el último taconeo y las manos explotan unas contra otras.

os esperamos abajo y os sentais con nosotros. os besamos. os abrazamos. nos preguntais qué tal lo habeis hecho. posiblemente no os lo pude decir entonces per estuvisteis inmensas, las dos. como el padre de la cámera, la madre estupenda, el abuelo taquicárdico, el nieto hiperactivo o el tío verde, durante siete minutos me olvidé de mí mismo y me sentó orgulloso de vosotras.


Aquest el volia traduir jo, jeje.

lamaladelapelicula dijo...

algún tío soltero que de tanto en tanto se descuelga del cosmos en búsqueda de algun planeta virgen que conquistar.

Eres sensitivo del todo. Qué manera más deliciosa de d-escribir. Gracias por las traducciones, nos permiten encontrar maravillosos descubrimientos.

¿Puedo preguntar dónde están esos tatuajes? Queda terriblemente frívolo, lo sé...

yunzapito dijo...

Muchas gracias por la traducción.

Me ha gustado mucho la frase que comenta LaMala, pero me ha gustado mucho más aún lo de que dices de las flores de plástico.

Tengo ahora mismo una sonrisa en la cara, como la que se me puso al terminar de ver Amelie.

Dani dijo...

Increible nanu, quina manera d'escriure!! Em vaig aficionant al teu blog !! Un petuncilio maku ;)

àlex dijo...

mala: gracias por tus halagos. lo de ser sensitivo viene de fábrica, aunque ultimamente lo estoy más de lo que es habitual en mi. en cuanto a lo de los tatuajes, uno lo llevo en la espalda, me lo hice a los 18 y está tan desdibujado que ni siquiera pienso contar que es (desaparecera pronto, espero, cuando me haga otro encima). el otro lo llevo en el pectoral izquierdo y es un kanji japonés que significa agua que fluye.

yunzapito: es curioso leer vuestras reacciones ante algo que uno escribe. como será que me acabo de releer el post escuchando un fragmento de la bso de amelie. me alegra haberte dejado con esa sonrisa.

tibu: merci maku. que sàpigues que els nous tibus ja estan a punt. et faig un truc dijous a veure com te'ls puc donar. un morreig.

@ELBLOGDERIPLEY dijo...

Un texte una mica melancòlic, no? Com de fì de curs, de barreig de les generacions. M'ha agradat molt. M'agraden tambè aquestes traduccions tendres que li feu al Yunzapito, sempre una mà anònima:-)
Si, i tbè, he vist aquesta "onada sensitiva", no sè com anomenar la sensaciò, potsè morbida? es diu? Aquesta sensaciò decadent, naturalista: la descripciò de l'energìa dels joves i ell "deja vû" dels grands. Molt bonic, m'ha encantat. Petons.

àlex dijo...

ripley: sí, el cert es que hi havia aquesta sensació flotant en l'ambient de la sala, de final d'etapa, d'inici d'una altra, del descans entremig, de vida i mort. si m'ho miro de lluny era només un festival de final de curs, però jo, que darrerament trobo triples significats a tot, pues ya ves la odisea poética con la que he salido.

Mar Valls dijo...

Cari... m'he emocionat tant!! que bonic... t'ho ben juro que m'hagués encantat tenir una doble per veure'm des de baix de l'escenati... des de dalt.. tot era resplendor d'energia i vitalitat i sobretot aquesta potència que realment sentia i que tant poques vegades està present en mi. T'estimo. Marita.

àlex dijo...

mar: motiu de més per alegrar-nos d'haver-te vist tan estupendaaa. raskataplas. m'acabes de deixar a casa tornant de la platja i estic saladet.