30/7/07

DIA 1dissabte al matí agafo el tren. tenim sopar d'aniversari a barcelona. el catalunya expres va pràcticament buit, el diari pronosotica evacuacions massives a la platja durant tot el cap de setmana. vint minuts després pujen al tren una mare, una àvia, una nena i un nen petit. els nens venen donant guerra i la mare els mira amb cara de no haver-los volgut parir. l'àvia els fa cantar el repertori sencer del club super tres a veure si es tranquilitzen una mica sense adonar-se que està aconseguint l'efecte contrari. apujo el volum de l'ipod i em perdo al nou disc dels the national que s'està convertint en un dels meus preferits de l'any. la companyia de trens ens deixa tirats a montcada durant trenta minuts, són les dotze del matí i l'aire acondicionat s'atura. li envio un missatge irònic a la rebeca que m'ajudi a fer passar millor el cabreig amb renfe i amb la mare, l'avia i els nens del costat, que a aquestes alçades ja han començat amb el cançoner infantil tradicional volum 5. quan em pregunto si tot plegat forma part d'un malson de david lynch, una grabació impersonal ens avisa que han posat a la nostra disposició un tramvia perquè el tren al que portem aturats mitja hora trigarà almenys una hora més en tornar a funcionar. mentre m'imagino la classe de missatges pre-gravats que renfe deu tenir per demanar disculpes per tots els retards que ocasionen, una allau humana de gent es precipita cap a l'andana. dues nenes pijes al darrera comenten que això només és propi de països subdesenvolupats i em pregunto si les subdesenvolupades no seran elles, assegudes damunt les maletes, pintant-se les ungles de color rosa a conjunt amb els polos lacoste que porten. la familia cantora ha desaparegut quan l'avia afinava els primers oh lai la de la masovera.

arribo a casa de la rebe a la una i marxem caminant cap a la platja. després de sentir-nos com les peces d'un tetris buscant un lloc, acabem vora l'aigua. demanem unes coles a un paki-beer i ens menjem uns entrepans de brie i pernil salat que la rebe ha fet. ens banyem per torns perquè la platja de bogatell té fama de fer desaparèixer les teves pertinences misteriosament si les deixes soles, quines coses que té la sorra... cinquanta-cinc minuts després el sol ens està fonent fins i tot les pigues. marxem a veure l'adrián, que treballa a un bar on la rebe havia treballat abans i on jo havia anat sovint algunes tardes lliures per la ciutat. un argentí a fora canta mediterraneo i ens fem unes fotos a l'ombra. dos paios caminen despullats pel carrer.

de tornada a casa, em congelo sota la dutxa. la rebe es connecta a internet. l'adrián torna de treballar i em parla de les excel·lències de la síndria i fem sàtira del divà dels freudians. la rebe em passa el tao de la física i aconsegueixo no perdre la concentració durant un paràgraf. agafem el metro i ens trobem la natalie i en carlos a la rambla del raval. la ciutat a aquestes hores és com un munt de llums de neó sota l'aigua, ombres estroboscópiques, palmeres fluorescents i ràfegues de llums de cotxe, cuques de llum flotant en l'aire humit, com una foto de la rut blees luxemburg . unes canyes, unes clares, unes braves. sopem a las fernandez. m'enamora que un dels entrants es digui papas don't preach i que del sostre pengin làmpares com les que té la meva avia a casa. un brindis d'aniversari. la nit prosegueix a la bata de boatiné, un club amb parets d'obra vista, hules que substitueixen el ja de per si kitsch paper decoratiu de paret i el cartell del local fet amb nanas desfilagarssades. bon ambient, musica millorable, alguna mirada indiscreta. acabem al montprada on la rebe descobreix que aquesta és la darrera nit que obren ja que el propietari es traspassa el local. mal rotllo. a mode d'homenatge pòstum, la rebe decideix muntar-se un fiestuqui, però jo marxo amb taxi cap a casa amb les seves claus i la promesa que em trucarà quan arribi per a que li obri. taxista alemany divertidíssim, casat des de fa disset anys amb una húngara que té mala llet i bigoti, per aquest ordre (cito textualment). dins el pis, la calma només trencada pel motor intermitent de la nevera, una llum blavosa mullant les parets.

em desperto a les nou i vint al llit buit i amb una sensació de pare protector preocupat. l'adrián es lleva, treballa a les onze i es prepara una amanida de fruites (continua el recital d'excel·lències de la síndria, salpebrat dels seus argentins te juro que tant m'agraden). sona el timbre. la rebe apareix. petons i abraçades i cansanci als ulls, alè amb un festiu to etílic. acabo amb un bol d'amanida de fruites a les mans no sé com, l'adrián ha tallat mitja producció nacional de fruita. més petons i abraçades amb la rebe i un bona nit que és un bon dia. l'adrián m'explica el seu darrer somni i retornem a la conya dels divans. quatre xarrups de te chai i torno a ser al tren.

hi ha dies en que no passa res i a la vegada passa de tot. per fi, aquest és el meu dia ú de vacances.

25 comentarios:

Anónimo dijo...

sábado por la mañana cojo el tren. tenemos cena de cumpleaños en barcelona. el cataluña expres va prácticamente vacío, el periódico pronosotica evacuaciones masivas a la playa durante todo el fin de semana. veinte minutos después suben al tren una madre, una abuela, una niña y un niño pequeño. los niños vienen dando guerra y la madre los mira con cara de no haberlos querido parir. la abuela les hace cantar el repertorio entero del club super tres a ver si se tranquilizan un poco sin darse cuenta que está consiguiendo el efecto contrario. subo el volumen del ipod y me pierdo en el nuevo disco de los the national que se está convirtiendo en uno de mis preferidos del año. la compañía de trenes nos deja tirados en montcada durante treinta minutos, son las doce de la mañana y el aire acondicionado se para. le envío un mensaje irónico a rebeca que me ayude a hacer pasar mejor el cabreo con renfe y la madre, la abuela y los niños de al lado, que a estas alturas ya han empezado con el cancionero infantil tradicional volúmen 5. cuando me pregunto si todo forma parte de una pesadilla de david lynch, una grabación impersonal nos avisa que han puesto a nuestra disposición un tranvia porqué el tren en el que llevamos parados media hora tardará almenos una hora más en volver a funcionar. mientras me imagino la clase de mensajes pre-grabados que renfe debe tener para pedir disculpas por todos los retrasos que ocasionan, un alud humano de gente se precipita hacia la andana. dos niñas pijas detrás de mi comentan que esto solo es propio de paises subdesarrollados y me pregunto si las subdesarrolladas no seran ellas, sentadas encima de sus maletas, pintándose las uñas de color rosa a conjunto con los polos lacoste que llevan puestos. la família cantora ha desaparecido cuando la abuela afinaba los primeros oh lai la de la masovera.

llego a casa de rebe a la una y marchamos caminando hacia la playa. después de sentirnos como las piezas de un tetris buscando un sitio, acabamos cerca del agua. pedimos unas colas a un paki-beer y nos comemos unos bocadillos de brie y jamon salado que la rebe ha hecho. nos bañamos por turnos porqué la playa de bogatell tiene fama de hacer desaparecer tus pertenencias misteriosamente si las dejas solas, qué cosas que tiene la arena... cincuenta y cinco minutos después el sol nos está fundiendo hasta la pecas. nos vamos a ver a adrián, que trabaja en un bar donde la rebe había trabajado antes y donde yo había ido algunas tardes libres por la ciudad. un argentino a fuera canta mediterraneo y nos hacemos unas fotos a la sombra. dos tipos caminan desnudos por la calle.

de vuelta a casa, me congelo debajo de la ducha. rebe se connecta a internet. adrián vuelve de trabajar y me habla de las excelencias de la sandía y hacemos sátira del divàn de los freudianos. rebe me pasa el tao de la física i consigo no perder la concentración durante un párrafo. cogemos el metro y nos encontramos con natalie y carlos en la rambla del raval. la ciudad a estas horas es com un montón de luces de neón bajo el agua, sombras estroboscópicas, palmeras fluorescentes y ráfagas de luces de coche, luciérnagas flotando en el aire húmedo, com una foto de rut blees luxemburg. unas cañas, unas claras, unas bravas. cenamos en las fernandez. me enamora que uno de los entrantes se
llame papas don't preach y que del techo cuelguen lámparas como las que tiene mia abuela en casa. un brindis de cumpleaños. la noche prosigue en la bata de boatiné, un club con paredes de obra vista, hules que substituyen el ya de por si kitsch papel decorativo de pared y el cartel del local hecho con nanas deshilachadas. buen ambiente, música mejorable, alguna mirada indiscreta. acabamos en el montprada donde rebe descubre que esta es la última noche que abren ya que el propietario se traspasa el local. mal rollo. a modo de homenaje póstumo, rebe decide montarse un fiestuqui, pero yo me voy con un taxi hacia casa con sus llaves y la promesa que me llamará cuando llegue para que le abra. taxista aleman divertidísimo, casado desde hace diecisiete años con una húngara que tiene mala leche y bigote por este orden (cito textualmente). en el piso, la calma solo rota por el motor intermitente de la nevera, una luz azulada mojando las paredes.

me despierto a las nueve y veinte en la cama vacía con una sensación de padre protector preocupado. adrián se levanta, trabaja a las once y se prepara una ensalada de frutas (continua el recital de excelencias de la sandía, salpimentado con sus argentinos "te juro" que tanto me gustan). suena el timbre. rebe aparece. besos y abrazos y cansancio en los ojos, aliento con un festivo tono etílico. acabo con un bol de ensalada de frutas en las manos no sé cómo, adrián ha cortado media producción nacional de fruta. más besos y abrazos con rebe y un buenas noches que es un buenos días. adrián me explica su último sueño y retornamos a la coña de los divanes. cuatro sorbos de te chai y vuelvo a estar en el tren.

hay días en que no pasa nada y a la vez pasa de todo. por fin, este es mi dia uno de vacaciones.

@ELBLOGDERIPLEY dijo...

El teu traductor (ors) anònims hi son àngels,no els demanis qui son, que es perd el misteri:-) No, no soc jo, ja m'agradaría, ja. No m'ho crec, ja vaig llegir dugues entrades de tu, i em surt un catalá de fa ja divuit anys. Per deu dìes, no vam coincidir a Bogatell: sí, es una sorra misteriosa: potsè que un miracle, quand vaig anar, i no vaig sentir ni cinc centims desapareguts de la meva mochila de obrerete con bocadillo.
El teu "Post" anterior es directament una pasada: De desitjar unes vacances (dia U)a tu i al teu traductor anónim a un Balneari, al menys (por si estás cansado y algún día decides escribir mejor aún). Si ja soc insegur amb el meu catalá, no he sapigut dir res ni en castellà, excepto que me quedé mudo, como un hermano Marx.
Gràcies maco, per escriure (i dic jo que aconseguir, penso, tot es abstracte, fer una aproximaciò en lletres, a això que potsè es la vida (un frenesí). Estoy con una vértebra colgando y he dormido cinco horas, que me obligan a hacer comentarios algo insignificantes, ante tus momentos de inspiración, que me quitan un poco de hambre, y me hacen pensar en cierta vida inteligente (o si te parece demasiado halagador, así de xuleta madrileny, en una cierta vida al menos viva), en algún lugar, en alguna gran ciudad, con miles de edificios, en los que se ven ventanitas con luces encendidas.
Un petonet, Àlex.

Dani dijo...

Pos si, quin misteri això de l'anonim! Res xiket, que m'alegru que hagis començat així de bé les vacances. Jo fins decembre nanai de la xina.... Per cert, t'has llegit harry potter? Jo el vaig acabar ahir, la traducció clandestina d'un grup de fanatics amb un llamp dibuixat al front amb permanent... En fi, un muerdo, pa variar!

tibu

àlex dijo...

ripley: pero como me vuelves de vacaciones!!!, con una vértebra colgando, que no te has hecho nada en todo el año y ahora que descansas vas y te me descoyuntas!!! en fin, lo de los traductores anónimos me hace pensar en el cuento ese de los duendecillos que por la noche ayudaban al zapatero a terminar sus zapatos. sean quienes sean, gracias. en cuanto a ti, la próxima vez, encuentro al canto por las barcelonas, en las arenas movedizas de bogatell o en cualquier sarao nocturno. un besote y, como dije en tu blog, bienvenido de vuelta.

tibu: ahir el vaig començar, m'ho vull prendre amb calma perquè tinc com una columna de vint llibres amb un post-it al damunt que posa "pendents per llegir", així que com estic de vacances no em penso posar presses. l'eva ja l'ha acabat i li he hagut de fer mossegar la llengua perquè no vull saber absolutament res del final. per cert, aquest finde estic ocupat però si la setmana que ve corres per aqui ja estem quedant. jo, de baixar a girona, res, que ja m'hi passo tot l'any treballant.
un muerdo, maku.

yonosoyHillary dijo...

Histories de Renfe i platja, una bona combinació.
El comentari de les pijes "això és propi de paísos tercermundistes" és tan habitual i tan poc original que ja no sorprèn ni fa gràcia a ningú.

àlex dijo...

anónimo: a aquestes alçades, es comença a fer estrany donar-li les gràcies a algú desconegut. romina, sé que no ets tu perquè no hi ha la teva firma al final, per tant no sé si ets un traductor anònim o fins i tot l'esperit de la gloria fuertes que circulas entre nos... i si sou més d'un? qué intriga... com la cosa segueixi així, el(s) traductor(s) anònim(s) es guanya(en) un post.

àlex dijo...

hillary: em pregunto què feien viatjant en tren públic dues nenes que probablement han estat anant a l'institut amb limusina. és probable que estiguessin protagonitzant l'aventura d'abans d'anar a l'universitat, amb totes les despeses pagades amb la targeta platinum dels papàs per demostrar que són ultramodernes i megamadures... lo de la renfe, per enèsima vegada, no té nom. ni gràcia tampoc.

yunzapito dijo...

Qué suerte, y qué de que cosas te pasan en vacaciones.

A mi siempre me llueve, esté donde esté, y casi siempre sucede en el día uno.

¿El tren tenía algo de terciopelo rojo, el suelo de baldosas a cuadros blancos y negros y había un enano bailando?

àlex dijo...

yunzapito: no veo yo a los de renfe muy puestos para elegir semejante decoración para sus trenes. a esa descripción tuya le añado yo una arañas de cristal en el techo y ya tenemos un orient express modernizado.
más que pasarme muchas cosas, en vacaciones tengo más tiempo que nunca para fijarme en ellas y en cuanto a lo de la lluvia, bueno, agsoto en este pais no es que se caracterize mucho por las lluvias auqnue ya me han dicho que en londres los cumulonimbos no hacen vacaciones.
un besote de regerso.

Carmen dijo...

Yo no estoy teniendo vaciones :( Estoy hacindo las prácticas en un periódico y no paro, pero si tengo algunos dias de vacaciones tan deliciosos como ese que cuentas. 1besito!

àlex dijo...

carmen: bienvenida seas. prácticas en agosto, lo tuyo si que es vocación! está bien tener dias así, ojalá que no todos sean durante las vacaciones. un beso.

Antoni dijo...

Deu ni do quin inici de vacances, jo ara mateix pagaria per tenir unes vacances tant mogudes com les teves.
Aixxxx, alguns viuen tant i altres tant poc.
Una abraçada!

àlex dijo...

antoni: un viu el que s'atreveix a viure, sabia frase que em va dir el meu avi quan era jo petit en plan vell chino sabelotodo com el de gremlins.
espero que no et falti molt per les vacances, ànims!, que l'estiu a bcn se las trae...

yonosoyHillary dijo...

Per cert, The National, Interpol i The Presets són el meus descobriments de l'estiu.

àlex dijo...

hillary: ole tu buen gusto musical ahí. els the presets no estan gens malament, pero em quedo amb the national i interpol, que junto con editors son una triada para morise.
un petonàs.

picola dijo...

Neennnnn estoy en un sin vivir ya solo falta una hora para ir a ver al MAESTRO

Anónimo dijo...

Picola, i carinyet!!

A mi m'acaba de començar el sin vivir!! Tinc entrades gratis per anar a veure els MAESTROS!!!

Ens veiem d'aqui una estona entre la multitud!!!!

Per cert, brutal el post!! Dels millors.

Rrrrrrrrr

àlex dijo...

picola: sssieeeeeeee

rrrrrrr: molt bé, no? ja et dic jo que aquest estiu fem ple als concerts, entre el d'avui i la setmana vinent. en fi, ara ens veiem!

Anónimo dijo...

Nino!!

Ara et trucaré, quan no hi hagi moros a la costa!!

Per cert!! Felicita a la teva mare de part meva.

MUAKS.

Emma V.

lamaladelapelicula dijo...

Felices vacaciones lindo. Los días de verano tienen algo distinto. Parece que el tiempo corre más despacio y que no pasa nada y la vez pasa todo ;)

besos

àlex dijo...

mala: gracias, llevo solo cuatro dias pero las estoy disfrutando a mi ritmo, ahora a cámara lenta, ahora en pausa, ahora en rápida sucesión. me alegra que estés de vuelta. un beso malo malisimo.

@ELBLOGDERIPLEY dijo...

Un besote y disfruta de tus vacaciones. Un encuentro al canto, claro que sí,en un próximo viaje, que no me dió tiempo.O un viaje en trenes, en el Orient Express:-) jejeje, no en trenes no. Mejor una cena en Las Fernández, o un paseíto con el coche de San Fernando, unas veces a pié y otras andando. Un petonet, cel. Disfruta.

àlex dijo...

ripley: merci, guapetón. habrá post al canto después de esa cena/encuentro/festival. yo, sigo de vacaciones pero el blog solo estará cerrado mientras me largue a egipto, de aquí a unos días. un besote.

Rebecini dijo...

He llegit el teu relat.....i quan ho feia pensava en com podem influenciar en els demés sense saber-ho..... és curiós.
Aquest dijous a les 20:00 hores marxo cap a Astorga, he decidit fer el Camino de Santiago, abans de marxar cap al SAT2. He decidit deixar-me en le camí...deixar les meves addiccions.... . És un treball, perquè després de veure els meus 33 anys en espiral, un darrera de l'altre, fent obvi el fet de que jo m'he explicat la meva vida...d'una manera....però que en realitat hi caben tantes versions....., i totes vàlides....segons qui les expliqui... .
Fins ara ha parlat la rebe(com tu m'anomenes)dura, barbielegionaria, esbojarrada, histriònica.....fins que aquell cap de setmana, es va manifestar una part de tendresa sostinguda, que va poder reflexar-se en un ulls foscos com la nit...acollidors i dignes d'amirar, com un inmens paisatge.
Em vaig sorprendre...i sense saber-ho, començava a rendir-me. AMEN.
Espero tornar desconeguda, renobada...amb el cor obert.
T'estimo Àlex.

àlex dijo...

rebe: jo també t'estimo. vaig a trucar-te ara mateix.