els dotze dies de viatge han donat per molt. egipte és salvatge, primari, amb una bellesa poc convencional i no apta per tots els públics que va més enllà de les ressabudes piràmides, que s'escampa per igual damunt de monuments i temples farcits de jeroglífics com pels decrèpits edificis arrebossats d'aparells d'aire acondicionat del caire. hi ha bellesa per igual en les serenes postes de sol al nil i en el caòtic trànsit de les autopistes de la capital, on els senyals de trànsit tenen una funció merament decorativa i on el vehicle del teu costat pot ser una familia en burro o un carro ple de plantes de papir. la majoria dels carrers no estan asfaltats, l'aire fa olor de combustible, de suor, d'espècies, d'excrements animals i humans, de carn penjada al sol fa masses hores, del perfum del lotus, de pells de cabra i camell, d'un incens dolç com al primer món no coneixem.
la gent t'increpa pel carrer, alguns per timar-te, però d'altres tan sols amb la mirada als ulls del nen que mira els reis mags damunt les carrosses, presents i a la vegada inaccessibles. al poblat nubi se m'acosta un noi i em segueix una estona. mentre xerrem em diu que es diu mustafà i m'intenta vendre unes nines de fusta. li pregunto quants anys té i em diu que dos menys que jo. mai ha passat un dia lluny de la vora del nil i de fet em ven les nines a l'entrada de l'escola on va estudiar de petit. és feliç. no es sent perdut. no es planteja la direcció de la seva vida. hem arribat al poble muntats en camell i tornem en barca pel nil al capvespre, el cel d'un lila intens. el conductor ens deixa pujar al sostre de fusta de la barca. no sé què m'ha passat amb en mustafà i el seu estil de vida però no em puc treure el seu somriure del cap, el seu agraïment sincer. els joncs abracen la barca a banda i banda del riu.
hi ha temples semi-enterrats a la sorra, tan groga que sembla artificial. les piràmides per dins són claustrofòbiques i algunes fan olor a amoníac per l'orina dels rat-penats. estar dins d'elles, on tantes llegendes i hipòtesis s'han originat, on howard carter va obsessionar-se, on es van desplegar malediccions, compensa el descens per un passadís de quaranta metres de longitud i noranta centímetres d'alçada. em resulta impossible considerar el marge de temps, l'antiguitat del que tinc davant, els coneixements que ja llavors tenia el poble egipci i l'incultura en la que sovint ens arrebossem els d'occident.
es
fan cinc oracions al dia.
el rebombori de la ciutat de sobte es barreja amb el càntic dels imans que criden la gent a resar mitjançant els altaveus dels minarets.
poc a poc els cants es van sobreposant, creant una remor hipnòtica que es barreja amb els motors dels cotxes i amb músiques tribals, amb ritmes electrònics com els de la
m.i.a.,
formant
un mantra que es filtra per carrers, avingudes, patis, habitacions d'hotel i centres comercials destinats a la minoritària població rica.
molta gent deixa de treballar durant els cinc o sis minuts que dura l'oració, despleguen la seva alfombreta al terra allà on estiguin i s'orienten cap a la
meca.
els musulmans es guanyen el paradís segons catorze preguntes que se'ls faran un cop morts.
el seu cor es posarà en una balança i a l'altre plat una pluma d'
horus.
només si el cor pesa menys que la pluma, si no l'atormenta el pes dels pecats, podrà arribar al paradís, via barca d'
anubis.
al sud pràcticament no hem vist dones, viuen de portes en dins i s'han d'haver casat als vint-i-cinc anys.
la seva vida pública finalitza llavors i ho accepten amb alegria.
vària gent que viatjava amb nosaltres va entrar en el cliché de la ment occidental absolutista segons el qual el nostre punt de vista és el vàlid, únic i suprem.
a tots ells i elles els recomano que es llegeixin la definició d'
etnocentrisme o qualsevol llibre d'en
marvin harris.
a la capital les dones estan molt més presents.
els homes, per altra banda, es fan petons al saludar-se i s'agafen del braç per passejar junts.
viuen l'homosexualitat de forma clandestina on només el membre passiu és considerat homosexual mentre que el membre actiu tan sols satisfà els seus impulsos sense posar en dubte la seva masculinitat.
tot té un preu a
egipte.
està terminantment prohibit fer fotos amb flash dins determinats recintes però, a canvi d'una propina generosa, als vigilants els deixa d'importar l'estat de conservació dels monuments que custodien.
els nens et venen petons.
les seves mares, collarets de jessamí.
les seves àvies, braçalets d'os de camell.
quant surts de l'hotel hi ha un policia esperant per fer-te d'escolta al qual no li molestaran un parell d'euros més a la seva butxaca.
la classe mitja no existeix.
ningú sap en què es reinverteixen els diners que recull el govern de l'explotació turística (i cregue-me que són molts) però està clar que no és en millorar els serveis i infraestructures de les poblacions.
tot i així tenen detalls com ara pagar bona part del pà que consumeix la població de forma que es poden adquirir vint panets de pita per tan sols una lliura (uns set cèntims d'euro).
el problema és que quan el pa arriba a les botigues es produeixen autèntiques allaus humanes per aconseguir-lo.
els turistes exporten el més florit del seu folclore quan viatgen.
per aquest motiu quan els
egipcis detecten la teva procedència tenen un llistat de frases recurrents que algun graciòs de torn els devia ensenyar en algun viatge anterior pensant que amb això faria sentir com a casa als propers turistes.
entre les perles que hem sentit o ens han dedicat durant el viatge tenim:
pantoja, carmen, antonio banderas, aquí engaño menos, españa tacaña, fulana, viva franco (això t'ho diuen quan detecten que ets
català i no vols comprar res) o bé
aquí más barato que en andorra/carrefour/mercadona.
tot i així, el moment més freakie el vam tenir en ple desert, sortint de les piràmides de
sakkara.
de lluny vèiem un home acostant-se muntat en un burro.
l'estampa era idílica, la llum perfecta, tothom amb la càmera a punt i de sobte l'home obre la boca, ens mostra que només té una sola dent i deixa anar un sonor
cuñaaaoo.
ens vam desarmar i tot el grup va acabar plorant de riure.
a egipte acabes buscant les ombres de forma instintiva. el termòmetre es dispara fins als quaranta-set graus però no te n'adones perquè el clima és sec. tampoc sues perquè l'aigua s'evapora de la teva pell sense tenir temps a licuar-se. estàs exposat a una insolació continua. m'han protegit del sol les estatues d'abu simbel, les columnes del temple de karnak, el temple de komombo, les palmeres de l'illa filae. la carretera en alguns trams es convertia en un espectre en l'horitzó, una alucinació provocada pel sol. de fet, a determinades zones del país no recorden quan va ser la darrera vegada que va ploure. per tal de passar la sed, litres d'aigua, gots de karkhadé i te a la menta, alguna stela (cervesa egipcia) i suc fresc de mango.
regatejar és tot un art. per a que us en feu una idea, ens van demanar quaranta euros per una cartera de pell. el venedor era mut i es comunicava amb nosaltres mitjançant una calculadora casio que devia ser tecnologia punta al 1980. finalment l'eva se la va quedar per cinc euros. us pot semblar exagerat però heu de pensar que si l'oferta del comprador s'accepta és perquè el venedor encara en treu benefici. penseu per un instant en el que hagués suposat pel venedor vendre la cartera pel preu incial... una nòmina mitja a egipte és de 150 lliures (uns vint euros). mitja hora més tard ens enterem que uns del nostre grup han aconseguit del mateix venedor tres carteres pel mateix preu que l'eva havia pagat. aneu fent comptes...
seguir l'història de les dinasties, els complexes megalòmans dels faraons i el simbolisme dels deus és bastant complicat.
traicions, incest, assassinats per verí, saquejos a les tombes, morts que tornen a la vida...
arguments tot ells dignes d'un guionista de
falcon
crest en hores baixes.
ra és el deu suprem i viatja en barca pel cel portant el
sol d'est a oest.
durant la nit el sol passa a la terra dels morts per emergir al matí següent.
horus té cap de falcó i és el deu del cel, fill d'
isis (deesa de la magia) i
osiris (deu de la regeneració).
anubis és el deu dels morts i té el cap en forma de chacal.
nut és la deesa de la nit, que s'inclina damunt de la terra cobrint-la i generant la foscor i del ventre de la qual sorgeixen les estrelles.
sejmet té cap de lleona i és filla de
ra.
sobek té cap de cocodril i representa el poder farònic.
i per si no en teniu prou,
ra durant les primeres hores del dia pren la forma d'un escarabat que empeny el
sol i el fa sortir de la terra dels morts.
eva, un cop més, viatjar amb tú ha estat un plaer.
els viatjes sovint et posen a prova, t'obliguen a conviure amb algú les vint-i-quatre hores, sense descans i a veure no només les parts maques sinó tambés les manies i les incongruències.
a través de les teves, un cop més, també he vist les meves i m'he sentit còmode amb tu per compartir-les.
no és res que no sàpigues ja de la nostra relació però m'emociona poder constatar un cop més quant m'alegra tenir-te a prop tant a
figueres com a
islandia,
parís,
amsterdam,
egipte i
estats
units l'any vinent.
la romina i en sergi ens han vingut a buscar a l'aeroport de matinada. quan arribo a casa descobreixo que hi ha coses dins la maleta amb les que no contava, souvenirs pels que no he regatejat. a mesura que vaig posant la roba bruta a la rentadora, les espècies dins els seus pots i em faig un nostàlgic te a la menta, m'adono de la paradoxa del viatger consumista i addicte a la càmera: en cada una de les fotos que s'han fet i als records que s'han comprat es pretén atrapar inutilment una part del país on s'ha estat. un viatge és una essència difícil d'envasar. em miro la mà. l'escarabat de henna que em van tatuar al poblat nubi pràcticament ja no hi és.